Articole

Sâmbăta Sfântului Teodor Tiron sau a colivelor

Triodul comemorează în această zi minunea colivelor a cărei naraţiune e atribuită patriarhului Nectarie al Constantinopolului (sec IV).

În timpul domniei tiranice a împăratului Iulian Apostatul, acesta a poruncit să se stropească cu sângele animalelor sacrificate idolilor toate produsele vândute pe piaţa cetăţii imperiale, pentru a întina astfel prima săptămână a Postului Mare al creştinilor.

Sfântul Teodor s-a arătat în vis arhiepiscopului de atunci, Eudoxie, descoperindu-i planul lui Iulian şi sfătuindu-l să fiarbă grăunţe de grâu (kolva) şi să le distribuie locuitorilor Constantinopolului pentru ca aceştia să nu fie nevoiţi să cumpere ceva de la piaţa publică.

1

Izbăviţi de întinăciunea idolatriei prin dragostea acestui sfânt surpător de idoli, creştinii au stabilit a se prăznui amintirea acestui eveniment la sfârşitul fiecărei prime săptămâni din Postul Mare. Această minune a fost săvârşită la 50 de ani după moartea Sfântului Teodor.

Coliva făcută din grâu fiert şi alte seminţe reprezintă însuşi trupul omului, sau trupurile tuturor celor adormiţi care se pomenesc. Grâul este cel din care se face pâinea cea de toate zilele şi este şi simbolul Învierii, după cuvântul Mântuitorului “Adevărat, adevărat zic vouă că dacă grăuntele de grâu, când cade în pământ, nu va muri, rămâne singur; iar dacă va muri, aduce multă roadă“(Sf. Ev. Ioan 12:24).

Stafidele, nucile şi celelalte seminţe, precum şi dulcele (miere sau zahăr) ce se adaugă, reprezintă virtuţile sfinţilor şi ale celor adormiţi, precum şi dulceaţa vieţii celei veşnice pe care nădăjduim că a dobândit-o cel adormit.

sursa: Triodul Explicat, Ieromonah Makarios Simonopetritul, pp.318-320

Reţeta de colivă athonită conţine 200gr de grâu fiert (spălat în mai multe ape în prealabil), în care se adaugă o ceaşă de nuci măcinate, o ceşcă de alune de pădure crude măcinate, o ceaşcă de migdale crude măcinate, o ceaşcă de boabe de rodie, o ceaşcă de stafide stropite cu esenţă de rom şi o singură lingură de zahăr sau miere (deoarece dulceaţa vine din stafide şi rodie).

2

În sâmbăta Sfântului Teodor, pe lângă coliva pentru cei adormiţi, se mai face o colivioară, în cinstea Sfântului Teodor 🙂

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *