Bun găsit dragi prieteni,

Prin următoarele imagini şi cuvinte dorim să vă transmitem câte ceva despre arta şi taina împletirii nodurilor unui metanier, informaţii utile pentru iubitorii de handmade de aici şi de pe ILoveHandmade.

metanier1

După câte se cunosc din Sfânta Tradiţie, meşteşugul acesta a fost dat de către Îngerul Domnului Sfântului Pahomie cel Mare împreună cu Rânduielile monahale.

metanier2

Rostirea Rugăciunii inimii prin folosirea şiragului de mătănii a fost rânduită ca armă duhovnicească a călugărului (şi nu doar) în lupta cu patimile. Astăzi şiragul de metanii este folosit de către călugării creştini dar şi ai altor religii ale lumii, precum şi de către laici pentru numărarea rugăciunilor şi închinăciunilor.

metanier3

Pentru a confecţiona un metanier avem nevoie de şnur. Acesta poate fi lână, lurex sau orice alt tip de frânghie sau sfoară. În funcţie de preferinţe putem să folosim bile din lemn, plastic sau piatră pentru a marca un număr de noduri. În rest, mai avem nevoie de un instrument ascuţit tip andrea (pentru a scoate firele) şi de o foarfecă.

metanier4

Pentru fiecare metanier lucrul este complex. Cel ce face rucodelie trebuie să aibă mintea limpede – la rugăciune – altfel nu iese nodul. În tihnă, împletirea unui nod durează cam două minute. Astfel, pentru un metanier de 300 de boabe sunt necesare în medie 10 ore de lucru gândindu-ne doar la împletitură.

metanier6

Totuşi, executarea şiragului presupune şi depănarea firelor pentru lucru şi împărţirea lor, precum şi încheierea metanierului cu adăugarea crucii, a canafului şi a boabelor. În total lucrul se poate întinde până la 15 ore.

metanier7

În ceea ce priveşte materialul, pentru un metanier de 300 de boabe sunt necesari cca 75m de fir.

metanier8

Tanic şi minunat este faptul că de-a lungul împletirii fiecărui nod meşteşugul este marcat de simbolistica duhovnicească. Astfel, atunci când petrecem firele în jurul degetelor mereu se intră cu un fir pe sub altul – aceasta simbolizând smerenia.

metanier9

Apoi ajungem la momentul în care trebuie să alegem din fiecare parte câte două fire – numărul 2 simbolizând firea divino-umană a Mântuitorului Hristos.

metanier10

De aici tragem în jos de firele principale şi reiese o frumoasă Cruce!

metanier11

Apoi trebuie să scoatem fiecare fir de câte 3 ori – iarăşi un număr important pentru simbolistica Duhovnicească – numele Sfintei Treimi.

metanier12

metanier13

Strunim bine şi gata nodul!

metanier14

Cum vi se par dragi prieteni aceste cifre şi indicaţii?

Este greu sau uşor să desăvârşeşti un şirag de metanii pentru rugăciune?

Domnul să vă dea bucurie în suflete!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *