Pâinicile Sfântului Fanurie

Cu mare drag ne-am amintit că pe 27 august prăznuim pe sfântul nostru drag, Fanurie din Rhodos.

4-1

Cu acest prilej, dorim să vă arătăm cum se fac, și în ce scop, pâinițele sau turtițele închinate Sfântului.

Aici aveți viața pe larg a Sfântului, rugăciuni închinate acestuia și minuni. Citiți-le cu atenție pentru a vedea cât de minunată viață a avut și cât de grabnic ajutător este.

În timpul muceniciei sale, Sfântul a lăsat vorbă tuturor binecinstitorilor creștini care vor auzi de el, să facă turtițe sau pâinici din ulei, ouă, zahăr și făină, pe care să le împartă, calde, săracilor, pentru mama lui, care a murit păcătoasă. Acelora care vor face acestea, el, Sfântul, le va fi grabnic ajutător.

Așadar, rețeta lăsată de sfântul este simplă: făină, ulei, ouă și zahăr, combinate din ochi așa încât să iasă mici turte. Odată, noi am făcut această combinație și am copt turtițele în tigaie fără a mai adăuga untdelemn – au ieșit minunate! Altădată, am folosit făină integrală. Și așa au fost bune.

Anul acesta, fiind post, am făcut un aluat din făină, apă, puțină drojdie, ulei și zahăr, am format pâinicile și le-am prăjit în untdelemn, pentru a fi mai pufoase. Am făcut și câteva fotografii pentru voi,

Rucodelie sfantul Fanurie turtite

Conform primei rețete, ies turte propriu-zise, dense și mai tari; iar cu ce-a de-a doua, ies un fel de gogoși.

Sfântul a lăsat rețeta simplă, cu un scop clar: pomenirea mamei sale, care a murit păcătoasă. Tradiția creată de credincioși însă, s-a dezvoltat așa încât putem găsi sumedenie de rețete.

Tot tradiția spune că, pâinicile pot fi făcute în orice perioadă a anului, când simțim o nevoie și vrem să cerem ajutorul Sfântului; dar ar trebui făcute cu binecuvântarea duhovnicului. Ele se fac însă, cu precădere, în luna august, înainte de 27 ale lunii, pentru a împărți pâine de mulțumire chiar de ziua Sfântului.

Canonul ar fi așa: pâinicile se fac 9 zile la rând (dacă nu este post, se poate adăuga și ou), ele se împart calde doar celor mai săraci, spre pomenirea mamei Sfântului Fanurie, care a murit păcătoasă și ca ajutor în nevoia pe care o avem. În a zecea zi, se face o plăcintă mai mare (cu fructe sau cu brânză), o tartă sau o pâine, pentru mulțumire. Aceasta se împarte tot celor săraci, spre mulțumire Sfântului. In aceste zile se citesc acatistul și/sau paraclisul sfântului, cu binecuvânterea duhovnicului.

Sfinte Mare Mucenice Fanurie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

 

Tags: , , ,