Floriile – Intrarea Domnului în Ierusalim

Dragi creștini,

„Vin Floriile cu soare și soarele cu Florii!”

duminica-floriilor

 

 

Floriile reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din viața pământească a Domnului nostru Iisus Hristos, intrarea în Ierusalim, cu câteva zile înainte de Sfintele Sale Patimi.

În Ierusalim răsunau zvonurile referitoare la Marele Proroc și Făcător de minuni din Nazaret, Cel Care tocmai săvârșise una din nenumăratele Sale minuni, aceea a învierii lui Lazăr, care s-a prăznuit astăzi în Biserică.

La intrarea în Ierusalim, El Se arătă cu o înfățișare sărăcăcioasă și smerită, călare pe un asin, cu capul adânc plecat, înconjurat de cei 12 ucenici ai Săi. Este întâmpinat de mulțimea ce L-a recunoscut ca fiind adevăratul Mântuitor. Aceștia țineau în mâini ramuri de finic (curmal), strigând: „Osana întru cei de sus, bine este cuvântat Cel Ce vine întru numele Domnului!” și își așterneau hainele sub copitele asinului. Totuși, Domnul a rămas „trist și singur”, pentru ca știa ca aceiași oameni care îl primeau acum ca pe un rege, peste câteva zile se vor bucura de trimiterea Lui la moarte.

Din punct de vedere liturgic, din această zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioșii Îl conduc pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte și Înviere.

Noi să-L primim pe Hristos și să-L păstram mereu în sufletele noastre cu bucurie, ca pe soarele care ne încălzește și ne luminează viața!

 

Domnul să vă mântuiască!

 

 

Tags: ,