În Sfânta şi Marea Joi ştim, din tradiţia populară, că se înroşesc ouăle pentru pomana şi masa de Sfintele Paşti. Acestea sunt amintirea celor aduse de Maica Domnului la picioarele Sfintei Cruci, unde Îl plângea pe Domnul Hristos. Ouăle din coşuleţul Preacuratei s-au înroşit de sângele lui Hristos, din acest motiv, este bine să nu le vopsim în alte cunlori, ci doar în nuanţe de roşu, maro şi portocaliu … cum ne ies.
Şi pentru că acest obicei se potriveşte cu scopul şi activitatea noastră, ne-am gândit să pregătim o reţetă de vopsire în stil natural: cu foi de ceapă (roşie şi galbenă) şi cu frunzuliţe proaspete de tot felul.
Am pus ouăle la fiert, cu puţină sare şi un pic de oţet, pentru o jumătate de oră după ce le-am spălat bine.
Rucodelia este foarte bucuroasă în acest an deoarece a avut ouă de ţară şi la fierbere nu s-a crăpat niciunul!
În paralel, se fierb bine foile de ceapă. Noi am avut muuuuuuuuulte foi de ceapă, strânse tot anul. Am păstrat şi pentru Înălţare!
După ce s-au fiert, ouăle se potrivesc strâns în ciorapi subţiri, fixând pe ele frunzuliţe; şi se introduc în vopseaua rezultată în urma fierberii foilor de ceapă! Se lasă cel puţin jumătate de oră … dar noi am lăsat o serie vreo două ore, iar a doua serie toată noaptea 🙂 deoarece ni se părea că nu s-a prins culoarea.
Şi iată rezultatul!!! 🙂 🙂 🙂
Cele maronii sunt vopsite cu zeamă de sfeclă roşie, iar cele gălbui cu ştevie şi cafea 😛
Frunzele de leuştean , arţar roşu şi salcâm şi-au imprimat şi ele culoarea şi nervurile pe ouă.
Au ieşit minunate, ca pictate …
Iar frunzele rămase le vom pune la presat … sau în ciorbă, dacă sunt comestibile 😀
Pentru voi, cu drag! Să aveţi aceste zile cu spor duhovnicesc!