3

Azi, de ziua mamei creştine, vrem să vă punem la inimă câteva îndemnuri ale Părintelui Constantin Sârbu cu privire la cinstirea părinţilor după trup:

Duceţi flori mamelor voastre cât sunt în viaţă. Nu aşteptaţi să le duceţi flori la mormânt, unde nu mai folosesc!

O spunea cu sufletul sfâşiat de durerea de a fi fost orfan, crescut de o bunică simplă, neştiutoare de carte, care lucra cu ziua pentru a-l ţine pe el la şcoală, dar plină de credinţa în Dumnezeu. Ea ii zicea: „Tu să te faci preot, ca să mă pomeneşti şi pe mine!”. El, copil sărman, cuminte, modest, obişnuit să nu dorească nimic, să renunţe la orice! Invăţat de mic să se roage lui Dumnezeu, să creadă în El şi să viseze la ziua în care va fi slujitorul Lui la Sfântul Altar – vis şi rugă care i s-au împlinit!

Cu emoţie ne sfătuia Părintele la predici:

– Până mai ai cui spune tată sau mamă, cât ar trebui să fii de fericit, de recunoscător şi plin de iubire la rostirea acestor cuvinte unice pe pământ! Dacă spui mamă sau tată părinţilor tăi, aşa precum se cuvine, bine faci, fiindcă dovedeşti că eşti om. Dar dacă numai spui şi nu te porţi faţă de ei întocmai cum eşti dator până la moarte, atunci nu faci bine şi nu eşti om! Câtă vreme trăiesc părinţii tăi, tatăl tău şi mama ta, spune-le numele sfânt cu sfinţenie. Caută-i cu dragoste, îngrijeşte-i cu evlavie, ascultă-i cu respect până la moarte şi nu dispreţui nici faţa lor bătrână, nici cuvintele lor poate slabe, nici trecutul lor poate modest. Fii faţă de ei întocmai aşa cum ai dori să fie copiii tăi faţă de tine. Nu fi nepăsător, nici străin faţă de ei, căci mai ales în privinţa aceasta este adevărat cuvântul că ceea ce semeni, aceea vei şi secera.”

1

Un mare mărturisitor creştin, Preotul Constantin Sârbu, Ed. Lucman – Biserica Sapienţei, din mărturia Doamnei Matilda Mircea

Să ne străduim aşadar, să lucrăm, să muncim, la comportamentul nostru faţă de memele sau părinţii noştri, să le ducem mereu flori, mici daruri, să-i ajutăm cât de mult la treabă şi, mai ales, să le spunem mereu cât de mult înseamnă pentru noi.

2Pentru toate mamele creştine, cu dragoste! Şi pentru toate doamnele şi domnişoarele care ne urmăresc!

Maica Domnului să ne acopere pe toţi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *