Update Martie 2017

Suntem în cea de-a doua săptămână a Postului Mare și prăznuim pa Sfinții 40 de Mucenici la Liturghia Darurilor Înaintesfințite în această seară. Citiți despre ei în articolul de mai jos. Aveți și o rețetă de Măcinici de post.

8 Martie 2016

Astăzi, în bisericile ortodoxe s-a slujit Dumnezeiasca Liturghie pentru Sărbătoarea celor 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei. În calendar ei sunt sărbătoriţi pe data de 9 martie dar li s-a săvârşit slujbă astăzi deoarece mâine este zi aliturgică.

Am vrea să ştiţi că simbolistica preparării şi consumului măcinicilor este una strâns legată de viaţa sfinţilor. Mâncând colăcelul (în Moldova) în formă de trup de om, frământat din făină de grâu curat, noi prăznuim proslăvirea mucenicilor de către Dumnezeu şi slăvim mucenicia lor.

Mucenici-moldovenesti-820x300

În Muntenia mucenicii sunt înnecaţi într-o zeamă dulce – simbolistica este aceeaşi – precum sfinţii mergeau cu bucurie odinioară pentru a muri pentru Hristos, aşa şi noi ne bucurăm de aromele delicioase specifice acestui praznic, “scăldând” opturi din cocă într-un amestec de apă, miere, scorţişoară şi nucă.

mucenici inecati

Obiceiul cu băutul a 40 de pahare de vin nu este unul ortodox şi nu duce la nimic bun :), neavând nici simbolistică în tradiţia popular-bisericească legată de vieţile sfinţilor, aşa că Rucodelia nu vi-l recomandă. Mulţumim lui Dumnezeu că anul acesta mâncăm mucenici două zile! Cu bine!

***

Articol din 08.03.2014

Sfintii_40_mucenici_Sevastia_01_f7eafae89d

Frescă pictată de Părintele Arsenie Boca

Aceşti mucenici au trăit în vremea împăratului prigonitor Liciniu, erau soldaţi creştini şi făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.  Nu erau doar romani de origine, ci şi greci, amestecaţi cu armeni. Mărturisirea şi pătimirea lor le puteţi citi pe larg şi pe scurt, în vieţile sfinţilor.

Sărbatoarea creştină a Sfinţilor 40 de Mucenici s-a suprapus peste începerea anului agricol tradiţional şi a generat o prăznuire tradiţională românească, Mucenicii sau Măcinicii. În ziua de 9 martie, în toate comunităţile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat.

În Bucureşti, părticele din moaştele Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia se află la Mânăstirea Antim, la Schitul Darvari, la Biserica Icoanei, la Biserica Mihai Vodă, la Biserica Dichiu de pe Strada Icoanei şi la Biserica Sfântul Alexie de pe Calea Şerban Vodă.

Aşadar, să vă depărtaţi de orice poftă şi rătăcire lumească. Căci mărirea lumii este înşelătoare şi neputincioasă, înfloreşte pentru puţin şi îndată se veştejeşte ca iarba grădinii. Primind sfârşitul mai repede ca începutul. Mergeţi mai degrabă la iubitorul de oameni Dumnezeu, care dăruieşte bogăţie neîmpuţinată celor ce aleargă la El şi dă ca rasplată viaţa veşnică celor ce cred în El. Timpul acesta este folositor celor ce voiesc să se mântuiască, oferind prilejul potrivit pentru pocăinţă, pentru practicarea adevăratei vieţuiri celor ce nu amână nimic pentru viitor. Căci schimbarea vietii este neprevăzută. Şi chiar de ai cunoaşte-o, vezi ceea ce este de folos şi arată în modul acesta curăţia credinţei, pentru ca prin aceasta să ştergi urma păcatelor făptuite mai înainte. Căci în starea în care te voi găsi, zice Domnul, în aceea te voi şi judeca. Sârguiţi-vă, deci, să fiţi fără greşeală în poruncile lui Hristos, ca să scăpaţi de focul cel nestins şi veşnic. Căci glasul cel dumnezeiesc strigă: Timpul s-a scurtat. Mai presus de toate, cinstiţi iubirea, căci numai ea singură respectă datoria iubirii frăţeşti şi se supune legii lui Dumnezeu. Căci prin fratele cel văzut se cinsteşte Dumnezeu Cel nevăzut.” Testamentul Sfinţilor 40 de Mucenici, dictat de aceştia atunci când erau în lac Sfântului Meletie, episcopul Antiohiei.

Reţetă de post pentru măcinici:

500-600 gr făină, 25 gr drojdie proaspătă, 100 gr margarină Unirea pentru aluaturi, 200 ml lapte călduţ de soia, 30 gr zahăr, 2 pliculeţe zahăr vanilat, esenţă de rom, coajă rasă de portocală, pentru aluat

4 linguri de zahăr şi o lingură de miere, fierte în 300 ml de apă, pentru sirop

şi nucă măcinată

se desface drojdia în puţin zahăr şi apă calduţă, apoi se adaugă peste restul ingredientelor; se frământă bine până devine un aluat elastic; se lasă la dospit timp de o oră (după ce i se face o cruce), la loc cald, acoperit cu un ştergar curat; după o oră ar trebui să arate aşa 🙂

5

apoi se împarte aluatul în câte părţi doriţi (de preferinţă 40), şi de ce dimensiune doriţi; şi se formează 8-uri; se mai lasă la crescut timp de o oră, apoi se ung cu un amestec de apă cu zahăr; se dau la cuptor la foc potrivit pentru 20 de minute, nu înainte de a face peste ei o cruce

4

în final se “îneacă” (precum Sfinţii Mucenici) în sirop şi se tăvălesc prin nucă

3

se împart tuturor şi la urmă mâncăm şi noi, rugând pe Sfinţii Mucenici să ne mijlocească cele de folos!