Dragi cititori, rucodelierul nostru, Constantin Brâncuși, se stingea din viață acum 58 ani.

Pentru a-i aprinde amintirile în inimile și gândurile cititorilor nostri, îi dedicăm acest articol, fiind mândri că pe plaiurile românesti, s-a născut un astfel de om încununat cu mult Har și om al Bisericii.

Cu puțină vreme înainte de a trece la Domnul, Brâncuși îl cheamă pe arhiepiscopul Teofil,  preot la biserica ortodoxă, se spovedește și se împărtășește, apoi îi mărturisește că moare „cu inima tristă pentru că nu mă pot întoarce în țara mea”.

Din pacate, nici până astazi, noi nu am făcut nimic pentru a-l aduce înapoi. Există, câteodată, gesturi ieșite din comun, care să-i facă prezența simțită si în țara lui. Așa s-a întamplat la Biserica “Izvorul Tamaduirii” – Mavrogheni, unde, pentru a-i menține amintirea vie, Părintele Dumitru Pintea a rugat pe doamna Silvia Elena Radu, un rucodelier binecuvântat cu mult Har de Bunul Dumnezeu, sculptorită și pictoriță, să realizeze portretul marelui Constantin Brâncuși. În tinerete, el a fost legat de acest lăcaș, fiind cântăreț în strană şi ipodiacon al acestei biserici si chiar a locuit în clădirea care astazi  găzduieste o grădiniță.

constantin-brancusi-silvia-radu-pr-muresan-cu-copii

Autoarea Silvia Radu:

„Părintele Dumitru Pintea, pe vremea când era parohul Bisericii Mavrogheni, m-a rugat să fac un portret al lui Constantin Brâncuşi, ştiut fiind faptul că a cântat în strana acestei biserici. Brâncuşi a fost un om al Bisericii şi consider că aceasta a fost principala sa calitate. Un ţăran autentic nu avea cum să nu fie în Biserică şi tocmai asta l-a făcut pe acest om să ajungă cel mai mare sculptor al lumii. Pur şi simplu a extins Ortodoxia peste tot în lume. Faptul că portretul lui Brâncuşi se aşază în curtea unei biserici este foarte important pentru noi,  românii, care trebuie să înţelegem cu adevărat ce reprezintă Biserica Ortodoxă. Ea este mama noastră. Fără ea n-am fi existat nici ca naţie, nici ca popor, nici ca ţară. Mulţumesc lui Dumnezeu că am reuşit să termin această lucrare, sper să placă şi să-i înveţe pe oameni ce înseamnă un artist în Biserică“

Portretul monumental din bronz , așezat pe o coloană din piatră a fost dezvelit pe 12 martie 2015, în prezenţa preoţilor slujitori de la Biserica „Izvorul Tămăduirii“- Mavrogheni, părintele paroh Radu Mureşan şi părintele Dumitru Pintea, a doamnei Silvia Elena Radu, autoarea monumentului, dar şi a unor personalităţi ale vieţii culturale bucureştene.

Cei care doresc sa “întâlneasca” o amintire, un chip al unui om special, un rucodelier al Domnului – Constantin Brâncuși, pot vizita Biserica „Izvorul Tămăduirii“ – Mavrogheni, lânga Muzeul Țăranului Român.

Domnul să ne aibă în pază pe toți!

Sursa http://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/portret-bronz-al-lui-brancusi-la-biserica-mavrogheni