Pe 24 iunie se prăznuiește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul sau Sântioan. De la această sărbătoare vine si numele popular al plantei medicinale Galium Verum, adică Sânziana.
Noi vă povestim despre ea un pic mai târziu față de data praznicului pentru că abia acum am găsit pâlcuri înflorite și am cules câțiva snopi de plantă proaspătă.
Dacă doriți să o folositți ca plantă medicinală, este bine de știut că …
Misterul acestei plante – folosita de sute de ani in tratamentul bolilor de ficat, a reumatismului, a bolilor tiroidiene, renale si nervoase – nu a putut fi patruns deocamdata de catre stiinta. Este printre putinele erbacee la care structura chimica nu justifica decat intr-o mica masura actiunile terapeutice observate experimental. Din acest motiv, multe din cartile moderne de fitoterapie se feresc sa vorbeasca pe larg despre proprietatile sale curative exceptionale, mentionand-o undeva la urma, printre altele.
Sanziana galbena face parte din plantele cu cele mai variate intrebuintari in medicina traditionala romaneasca. De la o zona la alta, ea este folosita pentru tratarea altor afectiuni. Intern: in Oltenia este folosita contra herniei (“vatamatura”) si a afectiunilor febrile (“friguri”); in Tara Fagarasului – la hepatita (“galbinare”) si boli nervoase; in Moldova – contra bolilor de piele si a asa-numitelor “boli lumesti” (venerice); in Nasaud – contra reumatismului. sursa: Florile magice ale verii – Sanzienele
Ca rucodelie, puteți culege în timpul verii sânziene, și vă puteți îndeletnici cu punerea lor la uscat, în ulei sau în alcool, la macerat, pentru a pregăti ulterior diferite preparate de leac utile în diverse afecțiuni. Dacă nu, le puteți pune pur și simplu la presat, pentru a le darui mai târziu sau pentru a vă orna cu ele diverse locuri din casă. Și proaspete și uscate, sânzienele au un miros plăcut, puternic.
Obiceiul de a pune buchețele de Sânziene la icoană sau de a face cruci din buchete, apoi a le pune la poarta sau la intrarea în casă, s-a cam pierdut. Totuși, mai există gospodării din vestul țării, unde mai întâlnim acest frumos ornament care aduce protecția lui Dumnezeu asupra oamenilor, caselor și animalelor.
Dacă tot am vorbit zilele trecute de Părintele Arsenie Boca, vă punem la inimă informația că numele de mirean al Părintelui, înainte de călugărie, era Zian; un derivat de la Sânzian. Părintele purta numele acestor frumoase și utile flori, prințesele verii, și al Sfântului Ioan.