25

O icoana pictată nu este mereu la îndemâna oricui, de aceea ne-am străduit să vă surprindem într-un mod frumos, cu o tehnică aparete de litografiere: vopsea 3D lăcuită.

Cele trei reprezentări sunt ruseşti, 1 şi 2 fiind replici ale Icoanei Maicii Domnului “Umilenie” din Diveevo. Aceasta este icoana în faţa căreia se ruga Sfântul Serafim de Sarov († 2 ianuarie 1833) şi în faţa căreia, îngenunchiat, a şi adormit întru nădejdea Învierii. “Umilenie” înseamnă “Înduioşare”, iar Sfântul a botezat-o “Bucuria tuturor bucuriilor”. La origine, ea era pictată pe o pânză întinsă pe o scândură de chiparos şi este o reprezentare cu trăsături realiste, nu bizantine. Aici Maica Domnului este singură, fără Pruncul Iisus. Mâinile fiind deci libere, le tine încrucişate pe piept, iar privirea este plecată, plină de smerenie. Împrejurul aureolei, care are forma unei cununi de raze strălucitoare, stătea scris: “Bucură-te Mireasă, pururea Fecioară!”

Cuviosul aprindea câte o lumânare la icoana Maicii Domnului pentru fiecare suflet pomenit, precum şi o candelă, iar untdelemnul din această candela era folosit pentru vindecarea celor bolnavi.

Icoana este pomenită pe 19 iulie. În aceeaşi zi, Dumnezeu a rânduit să se facă şi cinstirea aflării moaştelor Sfântului Serafim, canonizarea sa şi pomenirea zilei sale de naştere.

Icoana a fost dăruită obştii mănăstiriii Diveevo, surorile fiind ucenicele Cuviosului Serafim.

23

Profil, pentru exemplificarea expunerii 3D

24
22

Dimensiuni: 10,5×16,0 cm

Preţ: 30 lei
Produse indisponibile.