Dragi creștini,

Domnul și Ziditorul nostru să vă bucure inimile și simțurile spre nădejdea mântuirii!

invierea-domnului-sfintele-pasti-cea-mai-mare-sarbatoare-a-crestinatatii
Sărbătoarea Sfintelor Paști nu este comemorarea unui eveniment din trecut, ci serbarea Învierii Domnului. De Paști nu suntem chemați de Biserică să ne aducem aminte de ceva ce nu mai este, ci să participăm la Învierea lui Hristos care s-a petrecut și se petrece tainic și în zilele noastre. Nu întâmplător cântăm în timpul Liturghiei pascale: “Astăzi toate s-au umplut de lumină, cerul și pământul și cele de sub pământ” (din Canonul Sfintelor Paști).
Și pentru că uităm acest lucru, trăim ca și când Hristos nu ar fi murit și înviat niciodată. Ajungem să credem că ceea ce se petrece de Paști în biserică este doar spectacol. În realitate e vorba de o actualizare a evenimentelor ultime din viața Mântuitorului. De Paști, credincioșii nu asistă, ci se unesc cu Hristos, se împărtășesc de puterea cu care El a biruit moartea, ca și ei să se ridice mai presus de orice patimă.
De Sfintele Paști avem parte de dialog, pentru că Hristos este prezent. Nefiind absent, El răspunde chemării credincioșilor de fiecare dată ca noutate. Așadar, niciodată omul nu va putea spune că a ajuns să se plictisească de Paști, din cauza întâlnirii cu același limbaj liturgic.
Dacă Învierea Domnului ar fi stat sub semnul trecutului, oamenii s-ar fi intrebat cum s-a putut întâmpla acest eveniment. Dar având în vedere ca “astăzi” este numele timpului lui Dumnezeu, Biserica ne cheamă nu să analizăm Învierea, ci să o trăim. Iată cum exprimă acest lucru: “Ieri m-am îngropat împreună cu Tine, Hristoase, astăzi mă ridic impreună cu Tine, Cel ce ai înviat. Răstignitu-m-am ieri împreuna cu Tine, Insuți împreună mă preamarește Mântuitorule în Împarația Ta”.
Și pentru că omul nu poate cuprinde și exprima cu mijloace lumești cele dumnezeiești, Hristos răspunde și în zilele noastre în chip minunat: la Ierusalim, de Paști, făcliile patriarhului Ierusalimului se aprind în mod miraculos în interiorul Sfântului Mormânt, locul de unde Mântuitorul a înviat, dupa trei zile de la îngropare. E o minune care ne vestește ca Învierea lui Hristos este o realitate și nu un mit.

 

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/paste/sfintele-pasti/sfintele-pasti-serbare-comemorare-135556.html