La Ipotesti, in curtea casei marelui Eminescu se afla doua biserici.

eminescu ipotesti biserica negru (9)

Una dintre ele este cea construita de familia poetului din mostenirea mamei sale (cu hramul Sfintii Voievozi), cea de-a doua este construita dupa moartea acestuia, in memoria sa, printr-o colecta facuta de Nicolae Iorga si Cezar Petrescu si sta tot sub patronajul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil.

descărcare (1)

Aceasta a doua biserica, construita in secolul al XX-lea, da aparenta unei ctitorii medievale stefaniene, fiind impodobita la exterior cu un brau heraldic pe care sunt fixate blazoane moldovenesti, botosenene si regale.

eminescu ipotesti biserica negru (7)

Ce o face deosebita de alte lacasuri de cult ortodoxe?

Sunt mai multe pricini!

In primul rand este inchinata unui artist, ca simbol spiritual al neamului romanesc, silueta acestuia fiind pictata in marime naturala pe un perete interior si stranind multor pelerini evlaviosi un moment de rugaciune pentru sufletul acestuia.eminescu ipotesti biserica negru (6)

Apoi, biserica este unica in lume si in ortodoxie pentru faptul ca intreaga pictura este concentrata pe ideea regretului plecarii premature a marelui poet: sfintii au aureole negre si haine cernite.

eminescu ipotesti biserica negru (3)

descărcare

eminescu ipotesti biserica negru (2)

Asa cum a fost dorinta lui Nicolae Iorga, unul dintre ctitori, tot ansamblul decorativ al viitoarei biserici trebuia sa aduca aminte de personalitatea lui Eminescu si sa poarte un omagiu acestuia. Astfel, descoperim printre sfinti pe Sfantul Arhanghel Mihail pictat cu chipul lui Eminescu.

eminescu ipotesti biserica negru (1)

eminescu ipotesti biserica negru (5)

Pe un perete se afla si aceasta pictura neobisnuita, cu un diavol alb (raul fiind mereu in opozitie cu binele, daca aici vorbim despre doliu si omagiu adus poetului, necuratul se prezinta in alb!)images

care ispiteste un barbat cu un manuscris in mana. Pana acum nu a fost data o interpretare sigura acestei picturi, cei apropiati locului emitand multe ipoteze.

pictbiberica1b

Sfintirea bisericii a avut loc la 50 de ani de la trecerea la Domnul a poetului si la 10 ani de la punerea pietrei de temelie, adica in anul 1939.

pictbisericadet3b

In aceasta biserica se pastreaza si Sfantul Potir din care se impartasea poetul neamului iar acum se impartasesc din el crestinii care vin cu mare dragoste la Sfintele Liturghii, intrand cu evlavie in bisericuta si sarutand portretul poetului.

eminescu ipotesti biserica negru (4)

Bisericuta este a ipotestenilor si se slujeste duminica, in sarbatorile mari si la evenimentele comemorative.

eminescu ipotesti biserica negru (10)

Apoi s-a început zidirea bisericii, […] din piatră, adusă tocmai de la Burdujeni, din cărămidă aparentă de la Ciurea (Iaşi) şi acoperită cu ţiglă. Un cerc de talere de ceramică, aurite şi având pe ele marca Moldovei, marca judeţului (şi a Regatului n.n.), împodobeau pe dinafară biserica. […] În interior catapeteazma, stranele, cafasul şi alte mărunte, s-au executat în lemn de un sculptor danez, pe care l-am descoperit la mănăstirea Văratec. […] Pentru pictură am vorbit cu profesorul Troteanu de la Belle Arte Iaşi. Adevărul asupra unor lucruri făcute la Ipoteşti – Petre Irimescu, profesor pensionar.

eminescu ipotesti biserica negru (8) 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *